top of page
Zoeken

Wat houdt je tegen om zichtbaar te zijn?

Ik vind het spannend. Want: zitten hier wel mensen op te wachten? Zijn er mensen die mijn leven hier op Tenerife willen volgen? En wat zullen ze er dan van denken, dat ik mezelf op deze manier laat zien? Allemaal gedachten die de revue passeren, nu ik ben begonnen met vloggen. Een nieuwe vorm van zichtbaarheid: een nieuwe stap in mijn onderneming. De angst is voelbaar. En tóch ben ik wel begonnen. Ik laat me niet leiden door mijn angsten. Hoe ik dit voor elkaar krijg? Daar neem ik je graag in mee.


Luister je liever naar de podcast? Hieronder vind je mijn Spotify.zichtbaar zijn, zichtbaarheid, jezelf laten zien


Zichtbaar zijn buiten je comfortzone

Als ondernemer wil je zichtbaar zijn. En misschien knaagt er al wel een tijdje iets aan je. Je wil eigenlijk wel praten in je stories, een podcast starten of een boek schrijven… Maar je laat je tegenhouden. Je beperkende gedachten overtuigen je, en angst neemt de overhand. Je houdt jezelf klein.


Dit ervaren we telkens opnieuw tijdens onze ondernemersreis. Aan het begin, als we starten met het laten zien wat we doen en wat de waarde daarvan is. Ik weet nog goed hoe spannend ik het vond om in mijn story op Instagram te praten. Nu ben ik een stuk verder in mijn reis als ondernemer, en doe ik dit met het grootste gemak. Maar ik wil een volgende stap zetten in mijn zichtbaarheid en beginnen met vloggen. En ik kom weer precies dezelfde angsten en thema’s tegen als in het begin. 


Dit ligt ver buiten mijn comfortzone. En dat is precies wanneer we die angst ervaren: zodra we onze veilige haven uitvaren. 


Van onbewust naar bewust

Recent sprak ik een vrouw die mijn masterclass ‘Creatieve therapie bij vraagstukken’ had bijgewoond. Ze wilde graag haar missie verspreiden en vrouwen aanspreken met haar waardevolle boodschap. Maar er was iets wat haar deed bevriezen. In eerste instantie dacht ze dat het aan haar schrijfskills lag, en dat ze daarmee aan de slag moest. Ze dacht dus praktisch na over de tools die ze tot haar beschikking had. Maar door haar tekening van de masterclass te zien, wist ik dat er een diepere laag onder zat. En zij wist het ook.


We kletsten erover door, om haar belemmering te onderzoeken. Zo kwamen we erachter dat het niet lag aan haar aanbod en boodschap: als ze in gesprek gaat met mensen, kan ze juist heel goed haar verhaal doen. Het lag in dit geval echt aan het schrijven van teksten, en die plaatsen op Instagram. De eenzijdigheid ervan beangstigde haar. Want als mensen dan een oordeel hebben over wat je plaatst, dan kun je daar moeilijk over in gesprek gaan. Je hebt geen invloed meer op iemands mening. En dit is waar het interessant wordt. Want vaak denken we dat het ligt aan onze schrijfskills, of aan het feit dat we eerst nog moeten investeren in een goede vlogcamera en microfoon. Maar in feite laat je je tegenhouden door belemmeringen die zich op een diepere laag bevinden. De kunst is om deze onbewuste laag, naar boven te laten drijven


Verbind je met je ‘waarom’

Vaak is het angst dat ons tegenhoudt. Die angst kunnen we verwarren met onze intuïtie. Het grote verschil is dat onze emoties (zoals angst) voortkomen uit trauma, oude patronen en conditionering, én tijdelijk zijn. Ze vervliegen weer. Misschien herken je wel dat je het ene moment heel zeker bent van je zaak, en de moed voelt om zichtbaar te zijn… en het volgende moment twijfel je weer. Dat is dus duidelijk emotie. Daarnaast kun je het verschil goed voelen als je terugkeert naar je kern.


Dit is dus ook wat ik de vrouw uit mijn masterclass adviseerde: verbind je met je ‘waarom’. Breng eens in beeld waarom jij doet wat je doet. Waarom je die vrouwen zo graag wilt helpen. Ze ging aan de slag met creativiteit, en kon daarna zó mooi haar ‘why’ verwoorden. Ze wist weer waarom ze zichtbaar wilde zijn. 


Door je te verbinden met je drijfveer, overstijgt je ‘waarom’ de emoties van het moment, zoals de angst voor oordelen. Weet dat je de angst niet hoeft weg te stoppen: het is heel normaal om die te hebben. Word je bewust van je angst, kijk het aan en kom daarna terug bij je kern. Uit je hoofd, in je lichaam. Voel wat je te doen hebt aan de hand van je drijfveer.


Laat je drijfveer groter zijn dan je angst

Je verbinden met je kern is onwijs belangrijk om te doen, als je stappen wilt zetten in je onderneming. Als je in je comfortzone blijft, kom je nooit verder. Ik was nooit begonnen met vloggen als ik me liet leiden door mijn emoties. Zo simpel is het. Want ik vind het eng, en voel veel weerstand in mijn buik. Ik wil het eigenlijk niet doen. Maar zodra ik me verbind met mijn drijfveer, voel ik heel sterk dat dit een stap is die ik mag zetten. Want in mijn kern gaat het vloggen veel dieper dan ‘gewoon wat vlogs uit mijn leven delen’. 


Ik voel intuïtief dan heel sterk, dat ik vrouwen wil inspireren om creativiteit te gebruiken in hun leven. En dat ik het ondernemers gun om in lijn te leven met zichzelf. Alleen dan kun je je droomleven leven en je pad volgen. Ik werd er recent nog weer op gewezen dat ik het droomleven leef van heel veel mensen. En ik wil niets liever dan je vertellen dat iedereen die dit wil, dit kan. Als ik het kan, kan jij het ook.


Dus blijf je verbinden met je kern en je ‘waarom’. Dit kun je op elk moment doen, als je voelt dat iets je tegenhoudt. Zoals wanneer je: 

  • Het spannend vindt om een specifieke post online te zetten

  • Het eng vindt om een volgende stap te zetten in je bedrijf

  • Je belemmert voelt wanneer je op een nieuwe manier zichtbaar wilt zijn


Laat je drijfveer groter zijn dan je angst. 


Wat houdt jou op dit moment tegen om zichtbaar te zijn? Laten we erover kletsen op Instagram.


P.S.: Nieuwsgierig naar mijn eerste vlog? Je vindt ‘m hier


Comments


bottom of page