top of page
Zoeken

Het innerlijke proces dat nodig is als je je prijzen wilt verhogen

Stel, je wilt je prijzen verhogen. In de praktijk is dat heel simpel: je wijzigt de cijfers van 500 naar 1000, zet er een eurotekentje voor en past het aan op je website. Dat is nauwelijks een kunst te noemen. Maar… hoe voelt het voor je? Voel je ongemak, angst of imposter syndroom? Elke keer dat je buiten je comfortzone stapt, doorloop je ook een innerlijk proces. En zolang je dat proces niet aankijkt en doorloopt, zul je blijven blokkeren. Ik vertel je hoe ik omga met die blokkades, zodat ik vol vertrouwen mijn prijzen kan verhogen.


Beluister je de tekst liever? Klik dan hieronder op de podcastaflevering.
je prijzen verhogen, innerlijke blokkades, beeldende therapie, uit je comfortzone stappen

Uit je comfortzone

Een nieuwe stap zetten in je bedrijf is altijd buiten je comfortzone. En je instinct is om jezelf te beschermen: je brein wil je op dezelfde veilige plek houden, binnen de gebaande paden. Je kunt er dus op rekenen dat er angsten en blokkades omhoog komen, zodra je ook maar denkt aan uit je comfortzone breken. 


Wat ik vaak zie gebeuren bij ondernemers, is dat we ‘gewoon’ stappen zetten. We kijken naar de meest strategische zet, en wat goed is voor onze omzet, of ons bereik. Hierbij negeren we onze angsten en blokkades. Maar het is belangrijk om niet te vergeten dat jij nog steeds de basis bent. Als jij je niet bewust bent van je patronen, en er niks in jou verandert, zul je steeds weer terugvallen in je comfortzone. Je komt in een vicieuze cirkel van (onbewust) bekende patronen. 


Je gaat bijvoorbeeld overpresteren voor die hogere prijs, of je straalt uit dat je er niet helemaal achter staat. En raad maar eens wat er dan gebeurt: verkoop jij je aanbod voor die hogere prijs, of niet? Je voelt je een imposter, twijfelt continu en gelooft in je kern gewoon niet dat je aanbod het waard is. Dat jij het waard bent. Zolang jij je angsten en blokkades negeert, zul je blijven blokkeren en niet kunnen groeien.


Pel de ui

Je mag je angsten en overtuigingen dus onderzoeken en aankijken. Je hiervan bewust zijn, en accepteren dat je deze angsten hebt, maakt dat je er zo anders mee omgaat. Vraag jezelf eerst dus af: hoe voel ik me bij deze nieuwe stap? Dit kun je mooi in beeld brengen met creatieve therapie. 


Zo maakte ik jaren geleden een uitwerking toen ik mijn prijzen wilde verhogen. Ik ging voor het eerst over de € 1000,- heen voor mijn traject en voelde meteen een blokkade. Ik kwam er in deze tekening achter dat het niet lag aan mijn traject, of de waarde daarvan. De prijs was kloppend, en ik hoefde zowel aan mijn traject als aan de prijs niks te veranderen. Mijn angst lag vooral bij het oordeel dat andere mensen zouden kunnen hebben, als ik mijn prijs zou verhogen. Ik was ervan overtuigd dat ik niet bang hoefde te zijn voor die oordelen, zolang ik gewoon een lagere prijs vroeg. Daar kon niemand iets van vinden. 


je prijzen verhogen, innerlijke blokkades, beeldende therapie, uit je comfortzone stappen

Ik was me niet bewust van deze angst voor ik de prijsverhoging uitwerkte in een tekening. Maar door creativiteit in te zetten als tool, wist ik dat deze angst mij tegenhield om de prijs te vragen, die mijn traject waard was. 


Toen ik dit had ontdekt, kon ik de ui verder pellen. Ik ging een stap dieper, en stelde de ‘en dan’-vragen (in deze podcast kun je horen wat die precies zijn). Als mensen mij veroordelen… Wat gebeurt er dan? Ik schreef op: ‘’Dan trappen ze me de grond in. Dan stort ik in, en sta ik zelf niet meer achter de waarde van mijn traject.’’


De angst onder de angst was dus, dat ik mijn eigenwaarde niet meer zou zien. Dat ik het zou opgeven, als anderen me zouden veroordelen. Ik wist dat dit een oude angst was, vanuit een depressieve periode waarin ik in bed bleef liggen en niks aan wilde gaan. Daarnaast heb ik als kind vaak gehoord dat veel geld vragen oplichting is. ‘’Wie denk je wel niet dat je bent om dat te vragen?’’ Het was dus heel begrijpelijk en reëel voor mijn brein om deze angst omhoog te halen. En tegelijkertijd kon ik heel goed voelen: ik ben nu zoveel sterker dan toen! Ik kon mijn lichaam en brein laten zien dat deze angst nu niet meer nodig was.


Vervolgens heb ik 30 redenen opgeschreven waarom iemand er baat bij heeft om mijn beeldende therapie traject te volgen. Ik wist dat ik mezelf sterker mocht maken, en me mocht focussen op mijn waarde als coach. Ik mocht doorvoelen dat ik die prijsverhoging waard was. Daarnaast geeft het mij altijd veel rust om me bewust te worden van het feit dat die angsten allemaal verhalen zijn: ik ben dit zelf niet


Doorloop het innerlijke proces als je je prijzen wilt verhogen

Of je nou je prijzen wilt verhogen, of een andere stap wilt zetten in je bedrijf: er is altijd een innerlijk proces gaande. Je zult altijd ergens doorheen moeten gaan. Dat klinkt misschien vermoeiend, maar of je je er nou bewust van bent of niet, het is er toch wel. Je kunt het dus net zo goed aankijken. ;-)


Ik kan me goed voorstellen dat dit heftig klinkt, zeker als je niet gewend bent om die ui te pellen. We blijven het liefst aan de oppervlakte, waar het veilig voelt. Maar als dit verhaal jou triggert, kan het juist betekenen dat er veel onbewuste processen in jou spelen. Die heeft iedereen: je bent niet alleen. En zodra je vaker de diepte in duikt, zul je zien dat je spannende stappen, zoals je prijzen verhogen, steeds beter kunt zetten. Door je angsten heen gaan is de enige manier om je er niet door te laten blokkeren. 


Vraag jezelf bij elke stap die je zet dus af: hoe voelt dit? Ben ik al op het punt dat ik deze stap kan zetten, of niet? En waarom? Pel die ui en onderzoek je blokkades. Blijf in lijn met je kern. Het gaat er niet over wat je moet doen, maar wie je moet zijn om daar te komen. 


Loop je tegen blokkades aan, en lukt het niet om tot de kern te komen? Dan is de Inner Art Journey je op je lijf geschreven. In deze online cursus neem ik je volledig mee in het creëren van je droombusiness vanuit een diepe connectie met je kern. Nieuwsgierig? Check dan deze pagina en voel daar of de Inner Art Journey bij je past.Comments


bottom of page