top of page
Zoeken

Creatieve content creatie: twee oefeningen bij vastlopen

Als ondernemer krijg je hoe dan ook te maken met het schrijven van content. Je wil namelijk zoveel mogelijk mensen helpen met jouw mooie aanbod. Daarvoor is het essentieel dat jij je verhaal deelt. Maar soms lopen we vast op creatieve content creatie. We proberen te schrijven vanuit regels en strategieën, die onder andere social media platformen ons opleggen. Logisch, maar het blokkeert je creatieve proces volledig. Niet zo fijn als je wilt schrijven. Gelukkig heb ik hier twee mooie creatieve oefeningen voor.

Ben je meer van het luisteren? Dan maak ik je vast blij met deze podcast, waarin ik dezelfde oefeningen deel:
creatieve content creatie, creatieve oefeningen, beeldende therapie voor ondernemers


Regels blokkeren onze creativiteit

Het is belangrijk om jezelf te laten zien en woorden te geven aan wat je doet. Je wil vertellen wat je aanbiedt, en waarom dit van waarde is voor je potentiële klanten. Waarom dit potentieel hun leven gaat veranderen. Grote kans dat je dus dagelijks bezig bent met creatieve content creatie. Van je mails en nieuwsbrieven, tot aan website pagina’s en zelfs je podcast. Mijn eigen podcasts schrijf ik meestal ook uit, zodat ik even stil sta bij wat ik wil vertellen en bij de kern blijf. 


Er zijn eindeloos veel regels rondom het creëren van content. Vooral social media platformen creëren een virtueel pashokje waarin jouw content moet passen. Neem bijvoorbeeld het maximaal aantal tekens van een Instagram post: zelf heb ik vaak dat ik teveel woorden heb en mijn bericht moet inkorten. Daarnaast werken we vaak met doelen en strategieën: van de meest gunstige tijd om te posten tot aan een slimme opbouw van een tekst. 


Alleen wat ik vaak zie gebeuren, is dat we proberen te creëren vanuit dit pashokje. Vanuit die regels, strategieën en platformen. En het kan heel goed zijn, dat je daarom vastloopt in je creativiteit. Het kan ook zijn dat je vastloopt doordat je stress hebt, of in beslag wordt genomen door bepaalde dingen die in je privéleven gebeuren. Als ik ziek ben, kan ik ook minder makkelijk bij mijn creativiteit.


Hoe dan ook is vrijheid essentieel om te creëren. De vrijheid om alle regels los te laten en ‘gewoon’ te schrijven, te maken, te vertellen. Je boodschap is het sterkst als je hem vertelt vanuit verbinding met je kern. Het kan dus fijn zijn om een manier te hebben om tot die creativiteit te komen. Om je te verbinden met je kern.


Twee oefeningen voor creatieve content creatie

Gelukkig zie ik om me heen dat steeds meer ondernemers dit begrijpen. Zo mocht ik recent een masterclass geven in de schrijfcommunity van Lotte van den Broek, over het verbinden met je drijfveer en vanuit daar schrijven. En eerder ontwikkelde ik al een masterclass voor Jara Spijker haar nieuwe schrijfprogramma. Deze ging ook uit van het verbinden met jezelf en je intuïtie, voordat je gaat schrijven. En nu heb ik voor jou twee creatieve content creatie oefeningen. 


Deze oefeningen zijn heel fijn om je te verbinden met je lichaam. Met je drijfveer, en waarom je doet wat je doet. Daarna kun je aan de slag met creatieve content creatie. Dit is wat je nodig hebt: 


  • Een leeg vel papier

  • Krijtjes, of iets anders waarmee je abstracte beelden kunt makencreatieve content creatie, beeldende therapie, art retreat ondernemers


Oefening 1: verbinden met je lichaam door beweging

Dit is een hele simpele oefening, die heel goed werkt om uit je hoofd te komen en bij jezelf in te checken. Zelf doe ik deze altijd tussen mijn sessies door, zodat ik de sessie echt even van me af kan ‘schudden’. Dat kan natuurlijk ook door letterlijk te schudden, maar dit werkt voor mij het beste. Zo zie ik namelijk echt dat ik het van me af kras en teken, op het papier. Ik geef ruimte aan wat omhoog wil komen. Daarna kan ik weer lekker door met waar ik mee bezig wil zijn. 


Pak je materialen erbij en kies intuïtief een kleur. Beweeg dan het krijtje over het papier. Het maakt niet uit hoe je het krijtje beweegt: voel maar waar het heen wil. Welke beweging voelt nu fijn? Misschien voel je meer voor grote, ronde bewegingen, en misschien voel je wel de behoefte om te krassen. Waarschijnlijk ervaar je ook dat de bewegingen transformeren.


Als je het lastig vindt om te beginnen, kun je ook ‘gewoon’ beginnen met een beweging, zoals kleine ronde bewegingen. Voel dan wat het met je doet. Voelt dit goed, of niet? Wil je groter, zachter, harder of juist hoekig? Onderzoek het maar, en vertrouw op je gevoel. 


Zo verbind je je automatisch met je lijf, want de beweging komt letterlijk vanuit je lichaam. Dit draagt echt bij aan creatieve content creatie, omdat je jezelf even uit je hoofd en de regels haalt. Je laat alles eruit op het papier, en staat weer in verbinding met je oh zo belangrijke kern.


Oefening 2: maak een beeld van wat je wil overbrengen

Ook deze beeldende therapie oefening is fijn voor als je in je hoofd zit, en niet vanuit je authentieke zelf kunt schrijven. Soms kan content creatie wat oppervlakkig en strategisch voelen. Je hebt bijvoorbeeld een nieuw programma, dus je plaatst wat content met als doel nog 2 mensen te werven voor je nieuwe aanbod. Maar ook daarachter zit een drijfveer. Je hebt dat programma met een reden gemaakt: grote kans dat je mensen wil helpen. In deze oefening mag je je verbinden met die drijfveer. Waarom doe je wat je doet? Waarom is dit belangrijk, en waarom is het belangrijk voor je ideale klant om in te stappen? 


Je start de oefening met je ogen dicht. Voel even hoe je erbij zit. Dan verbind je je met de diepere laag: waarom doe je wat je doet? Wat wil je delen, en waarom wil je dit delen? Zorg dat de antwoorden echt vanuit je kern komen, en niet vanuit je hoofd. 


Vervolgens mag je bij die antwoorden een abstract beeld maken. Pak dus weer je materialen erbij en kies de kleuren intuïtief. Welke kleuren passen bij de antwoorden? En wat komt er in je op als je hieraan denkt? Het hoeft niet mooi te zijn, of iets concreets te worden. Juist niet. Je doet het puur voor jezelf.


Ervaar het verschil in je content creatie

Door deze beeldende therapie oefening te doen, ben en blijf je verbonden met je kern. Je zet iets op papier vanuit je hele Zijn. Probeer het eens uit voor je creatieve content gaat schrijven, en ervaar het verschil. Ook voor je een website pagina gaat ontwerpen en schrijven kan het wonderen doen. Door eerst een abstract beeld te maken (voordat je begint met alle praktische informatie op zijn plek te zetten), voel je beter wat je uit wil stralen en neer wil zetten. 


Ik ben heel benieuwd of jij nu ook meer flow ervaart tijdens je creatieve content creatie. Wil je creativiteit vaker inzetten om te groeien & bloeien als ondernemer? Ik help je graag verder tijdens mijn 1:1 Art Traject.


Comments


bottom of page