top of page

Je emoties uiten met beeldende therapie (& waarom dit zo belangrijk is)

Wil jij een succesvol bedrijf runnen? Dan is het van essentieel belang dat je je emoties op een goede manier verwerkt. Die emoties liggen namelijk aan de basis van je bedrijf: elke keer als je een keuze maakt, zichtbaar moet zijn of een presentatie geeft, komen daar gevoelens bij kijken. Maar hoe geef je nou uiting aan je gevoelens, op een gezonde manier, zodat het niet tegen je gaat werken? Ik neem je mee in een fijne oefening om je emoties te uiten met beeldende therapie.


Luister je liever terwijl je de oefening doet? Check dan hier de aflevering op Spotify.


Je emoties uiten met beeldende therapie

Emoties horen bij het leven

Voor je allereerste masterclass voel je flinke zenuwen. Je voelt allerlei angsten als je je prijzen wilt verhogen. En die afwijzing van je droomklant voelde als een steek in je buik. Maar ook het verlies van een dierbare, relaties die niet lekker lopen of je kinderen waar je je zorgen om maakt. Of het nou gaat over je werk of je privéleven: je krijgt je hele leven lang dagelijks te maken met emoties. 


Om met die emoties om te gaan, moet je ze op een bepaalde manier kunnen uiten. Dat is een belangrijke basis, die je veel weerbaarder maakt. Uit je je gevoelens niet op een gezonde manier, dan slaan emoties zich op in je lichaam. Gevoelens stapelen zich op tot je emmertje vol is en het tegen je gaat werken. Denk aan mental breakdowns waardoor je vastloopt in je bedrijf. Of je bent niet meer zichtbaar doordat je bevriest, en niet eens meer durft te lanceren na een onsuccesvolle poging. Het niet uiten van je emoties kan zelfs leiden tot een burn-out. Kortom: je emoties gezond uiten is een belangrijke skill voor iedere ondernemer.


Waarom je emoties uiten met beeldende therapie zo fijn is

Kunst is een hele fijne manier om je gevoelens te uiten. Eeuwen geleden, nog voordat we spraken met woorden, gaven we al expressie aan onze gevoelens door tekeningen te maken. Deze vorm van expressie ligt dus onwijs dichtbij onze natuur! Via kunst je gevoelens uiten is een onwijs fijne manier. Woorden schieten soms tekort, of misschien weet je (nog) niet welke woorden je aan je gevoel kunt geven. Waar woorden een limiet hebben, is kunst eindeloos. Beeldende therapie geeft je de mogelijkheid om uitdrukking te geven aan alles wat er van binnen speelt. 


Stilstaan bij je gevoelens

Ik vind het belangrijk dat jij je kunt focussen op je dromen en doelen. Je moet naar de toekomst kijken, plannen maken en gaan voor wat jij wilt bereiken. En tegelijkertijd vind ik het nóg belangrijker dat je jouw gevoelens niet negeert en wegstopt. Dat je jezelf niet voorliegt, en doet alsof er niks aan de hand is. Zoals dat iets je niet raakt, of doet alsof je niet zenuwachtig bent voor die eerste masterclass. 


Wees alsjeblieft eerlijk naar jezelf en sta stil bij je gevoelens. Voel wat je voelt, en zorg ervoor dat je je emoties uit en verwerkt. Ik neem je mee in een fijne oefening, die je elke keer weer kan herhalen als je je emoties op een fijne en gezonde manier wilt uiten. 


De oefening om je emoties te uiten met beeldende therapie

Met deze oefening kun je in 4 stappen je gevoel op papier zetten. In het begin kan dit onwennig zijn: we zijn het vaak niet gewend, omdat we zoveel in ons hoofd zitten. Het kan dus lastig zijn om bij je gevoel te komen en te blijven. Maar als je je openstelt en vertrouwt op je intuïtieve ingevingen, dan zul je zien dat je echt heel goed in staat bent om jouw emoties te uiten met beeldende therapie. We zijn het niet meer gewend, maar eigenlijk is het iets heel natuurlijks! Kijk dus met een open en nieuwsgierige blik naar wat je voelt en ervaart tijdens deze oefening. 


Benodigdheden: 

  • Papier 

  • Teken- of schildermateriaal met verschillende kleuren, zoals krijtjes, potloden of verf (vergeet dan geen water en kwasten)


Je emoties uiten met beeldende therapie

Stap 1 - Verbind je met je gevoel

Zet je voeten stevig op de grond, sluit je ogen en adem een aantal keer diep in en uit. Doe dan een bodyscan. Voel je voeten en benen. Loop in gedachten langs je buik, je borst, schouders en armen. En wat voel je in je nek, gezicht en hoofd? Misschien voel je ergens meer spanning, of vraagt een plek op een andere manier je aandacht. Voel je duidelijk een emotie opkomen? Maak daar ruimte voor en verbind je met dat gevoel. 


Stap 2 - Visualiseer je gevoel

Visualiseren betekent letterlijk iets voor je zien. Dus stel jezelf eens de vraag: als dit gevoel een kleur, vorm en textuur had… hoe zou het er dan uitzien? Welke kleur, of kleuren, heeft het? Voelt het als een geheel, of losse stukjes? Zie je veel details, of is het vrij wazig? Is het gevoel licht, of donker? Voelt het als een licht wolkje, of juist als een grijze zware wolk vol regen? Alles is goed: jij weet het beste hoe het voelt, en hoe je gevoel eruit ziet. 


Stap 3 - Zet je gevoel op papier

Dat wat je voor je zag met je ogen dicht, mag je nu op papier tot leven brengen. Je hoeft nog niet per se helemaal te weten hoe het eruit zag, en het hoeft ook geen gedetailleerd beeld te zijn (liever niet zelfs: hou het lekker abstract!). Kijk of je kunt beginnen met wat je hebt ervaren. Wat was het eerste dat je zag? Misschien wel een bepaalde kleur, of vorm. Kies de kleuren die je gebruikt intuïtief: wat spreekt je het meeste aan? Voel of je grote of kleine bewegingen wil maken. Misschien wil je wel krassen, of juist rond en langzaam bewegen. Voel je je zwaar en donker, kies dan kleuren, vormen en bewegingen die daarbij passen. Vertrouw op wat er naar boven komt. Volg je intuïtie en laat ontstaan wat wil ontstaan, vanuit je lichaam. 


Met kunst zie je jezelf: je ziet je gevoel letterlijk voor je op het papier ontstaan. Je ziet dingen zoals ze echt zijn en staat erbij stil. Dat is zo waardevol! Dus neem dit moment voor jezelf: neem de tijd om dit uit te werken.


Stap 4 - Reflecteer op je innerlijke wereld

Als laatste stap mag je reflecteren op jouw kunstwerk. Het kan zijn dat je er eerst even afstand van wil nemen. Dat is ook helemaal oké: je kunt het wegleggen en er later weer bij pakken. Neem in ieder geval een moment om te kijken naar wat je op papier ziet staan, en schrijf je waarnemingen op. Hierbij wat vragen die je op weg kunnen helpen.

  • Wat zie je? Wat valt je op? 

  • Wat voel je erbij? 

  • Welke relatie heb je met dit gevoel: is het gevoel iets wat je vaak uit, of stop je het liever weg? Dit kun je bijv. merken aan de manier waarop je omgaat met dit beeld. Voelt het als een beeld wat je het liefst meteen uit je boekje zou scheuren, verfrommelen en weggooien? Of voelt het oké om ernaar te kijken? 

  • Wat wil dit beeld jou vertellen?


En lucht het op om dit op papier te hebben gezet? Of merk je dat het iets aanwakkert en dat er nog veel meer van dit gevoel uit mag? In dit laatste geval kun je altijd nog een vel papier (of 10) pakken en doorgaan met het uiten van je gevoel door kunst. Jij weet het beste wat je hierin nodig hebt. Er is ook hier geen goed of fout: volg je gevoel. 


Behoefte aan meer?

Als je dit een fijne oefening vond, dan weet ik ook zeker dat de Inner Art Journey echt iets is voor jou. In dit online programma zitten nog veel meer fijne oefeningen, die je helpen om je bedrijf te runnen vanuit de connectie met jezelf. Zodat je dagelijks relaxt opstaat, én enorm veel passie voelt voor wat je doet dankzij de bewuste keuzes die je hebt gemaakt. Hier vind je alles wat je wilt weten over de Inner Art Journey.

Comments


bottom of page