top of page
  • Foto van schrijverJoëlle

Keuzes maken vanuit je intuïtie: volg je gevoel met deze simpele oefening

Je kent het vast wel: je staat voor een lastige keuze. En je weet niet welk pad je moet kiezen… Je gedachten gaan alle kanten op, en je kan je gevoel niet duiden. Eigenlijk voelen beide wegen niet goed. De ene optie voelt veilig, maar niet meer als het juiste pad. Bij de andere optie voel je angst, hoewel het wel vernieuwing brengt… Dus wat moet je dan doen? Hoe maak je een keuze vanuit je intuïtie, als je niet eens begrijpt wat je voelt? Deze mooie vraag kreeg ik recent in mijn DM. En ik deelde een simpele, krachtige oefening met deze vrouw. Zodat ze een keuze kon maken vanuit haar intuïtie. In deze blog deel ik de oefening ook heel graag met jou.


Luister je liever naar mijn stem, en het zingen van de vogeltjes op Tenerife? Klik dan hieronder om de podcast variant van dit artikel te beluisteren. Waarom keuzes maken vanuit je intuïtie zo moeilijk is


Het is heel begrijpelijk dat we het soms lastig vinden om te luisteren naar onze intuïtie. We zijn opgevoed met het idee dat we een weloverwogen beslissing moeten nemen. Het liefst maken we lijstjes met voors en tegens: even mediteren op een keuze komt vaak niet eens in ons op. De analytische kant van ons brein is veel beter ontwikkeld, en daardoor is onze ratio het eerste waar we automatisch op terugvallen bij het maken van een keuze. 


Gelukkig zie ik een positieve beweging richting ons gevoel. Maar als je dan wél voelt wat je voelt, lukt het vaak niet om onderscheid te maken tussen die gevoelens. Er komt dan zoveel omhoog. Maar waar luister je naar? Is dit gezonde spanning, of voel ik nu angst omdat ik de keuze echt niet moet maken? 


Zonde, want vaak weten we intuïtief heel goed wat het beste voor ons is! Als je eerlijk naar binnen kijkt, en terugkeert naar je kern, dan weet je stiekem wel welke keuze je mag maken. Maar soms is het lastig om daar bij te komen en te voelen welk pad je in mag slaan. Dit is precies waar ik mijn klanten in begeleid. Ik help jou hier graag al een beetje op weg, zodat je een keuze kan maken vanuit je intuïtie. 


De oefening


Wat mijn klanten enorm helpt als ze voor een belangrijke keuze staan, is om alle verschillende opties te visualiseren. Het maakt niet uit voor welke keuze je staat: deze oefening helpt voor alle soorten en maten. Misschien zit je in een relatie, en twijfel je of dit jouw persoon is. Of je wilt een bepaalde kant op met je bedrijf, en twijfel je over je aanbod. Je kunt de oefening er altijd bij pakken. Ervaar maar wat het voor je doet.


Benodigdheden: 

  • Een vel papier, of een (art) journal

  • Tools om mee te tekenen, schilderen, krijten of wat jij fijn vind: zolang je maar verschillende kleuren (en evt. verschillende diktes) hebt om mee te werken


Ik neem in dit voorbeeld even twee verschillende ‘paden’. Pak een vel papier en zet een streep in het midden, zodat je twee kanten hebt. Je kunt ook je (art) journal erbij pakken, openslaan en de linker- en rechterkant gebruiken. Voor elk pad één kant. Schrijf dan in het klein bovenaan de pagina beide keuzeopties. De ene keuze optie links, en de ander rechts. Sluit dan je ogen. Adem een keer diep in door je neus, en uit door je mond. Laat al je gedachten rondom deze keuze voor wat ze zijn. Laat de consequenties, en ook de hoe achterwege: je hoeft nu niet te weten hoe je het moet aanpakken. We gaan echt even terug naar de kern


Vervolgens mag je beide keuzes in een abstract beeld tot leven brengen. Begin met de ene keuze, en ga daarna door naar de tweede keuze. Het is belangrijk dat je hier zo min mogelijk over nadenkt. Je hoeft dus niet te bedenken hoe het eruit moet zien, of wat er allemaal bij komt kijken. Creëer intuïtief met vormen en kleuren: maak het maar lekker abstract. Zo breng je het gevoel van de keuze in beeld.


Tijdens het tekenen (of schilderen, krijten, etc.) krijg je vaak al bepaalde gevoelens bij de opties. Zeker erna, als je ze naast elkaar ziet, mag je jezelf vragen: naar welke tekening word ik toegetrokken? Zelf heb ik altijd meteen heel sterk een voorkeur. En dan weet ik welke keuze ik mag maken! Ik kan er dan echt niet meer omheen. Het voelt als een bevestiging van iets wat ik diep van binnen al wist. Alleen kon ik er toen niet naar luisteren, door alle ruis waar de keuze mee ingepakt was. Tijdens deze oefening spelen de meningen van anderen, bepaalde angsten en ook de ‘hoe’ niet mee. Waardoor je een keuze kan maken vanuit je intuïtie. 


keuzes maken vanuit je intuïtie - Joelle Jehudith, retreat in het buitenland voor ondernemers

Eerlijk zijn naar jezelf


Deze simpele, maar oh zo krachtige oefening helpt je echt om dichter bij je intuïtie te komen. Uit je hoofd, in je kern. Zodat je eerlijk kunt zijn tegen jezelf. Want dat is waar het over gaat: je onderzoekt wat er boven komt drijven, en kijkt daar eerlijk naar. Wat zie ik, en wat voel ik erbij? Alleen als je in alle eerlijkheid antwoordt op die vragen, kun je intuïtief beslissingen nemen.


Ik ben heel benieuwd hoe deze oefening voor jou werkt. Sta je voor een dilemma, gebruik deze oefening dan om een keuze te maken vanuit verbinding met jezelf. Zie de twee opties maar voor je, en voel wat je erbij voelt. Laat het me vooral weten als je nog vragen hebt, of er wat dieper over door wilt kletsen. 


Roept het andere vragen bij je op, of zijn er andere onderwerpen waar jij graag meer over zou willen leren? Neem ook dan gerust contact op: graag zelfs! Ik vind het alleen maar tof om te horen dat jullie beeldende therapie interessant vinden, en ik maak het liefste podcasts en blogs aan de hand van jouw behoeftes. Je mag me altijd DM’en op Instagram, of een mailtje sturen


Comentarios


bottom of page