top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJoëlle

Leven vanuit je kern

Bijgewerkt op: 11 dec. 2023


eerlijk naar jezelf zijn met creatieve therapie, beeldende therapie om jezelf te zijn, stoppen met pleasen, de regie nemen over je leven, doen wat je gelukkig maakt

‘’Ja hoor, geen probleem!’’ Je hoort het jezelf zeggen. Maar vrijwel meteen denk je: had ik nou maar nee gezegd… En dat denk je niet voor het eerst. Je gaat je grenzen vaak over en past je makkelijk aan. Want het liefst stel je iedereen om je heen op hun gemak. Jouw behoeften komen op de tweede plaats. En ergens voel je onvrede. Want deze manier van leven voelt niet meer kloppend. Je staat niet waar je wil staan en voelt dat ergens verandering nodig is.


Laat mij je dit dan vragen. Ben je wel eerlijk naar jezelf?


Eerlijk naar jezelf


Ik kwam een onderzoek tegen over eerlijkheid. Over eerlijk zijn naar jezelf én anderen, en daarmee de regie nemen over je eigen leven. De Universiteit van Notre Dame onderzocht twee groepen mensen. De eerste groep mocht gewoon leugentjes om bestwil vertellen. Van de tweede groep werd verwacht dat ze open en eerlijk waren. En wat bleek? Bij de tweede groep waren lichamelijke klachten als hoofdpijn, keelpijn, misselijkheid en duizeligheid sterk verminderd. Net als hun psychische klachten, zoals depressieve gevoelens.


Ik vind dit best wel heftig, en dacht meteen: waarom delen we hier niet meer over? Waarom houden we ons hier niet meer mee bezig? Want blijkbaar kun je zelfs bepaalde fysieke klachten oplossen door simpelweg eerlijk te zijn. Door jezelf en je gevoel serieus te nemen. Door eerlijk te zijn over je behoeften, en keuzes te maken die bij je passen. Door naar binnen te keren en vanuit je kern te leven.


Als je doet wat je altijd deed…


Eerlijk zijn naar jezelf is makkelijker gezegd dan gedaan. We gedragen ons vaak naar bepaalde patronen, die voortkomen uit onze omgeving en eerdere ervaringen. Die ‘ruis’ ontstaat tijdens onze opvoeding, en door wat we leren over onze cultuur en maatschappij. In Nederland houden we ons bijvoorbeeld vaak in. ‘’Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.’’ We leren niet om naar binnen te kijken en onze emoties te voelen, maar dat onze ratio belangrijker is. Door de patronen die hieruit ontstaan, creëer je aangepast gedrag. Je laat je leiden door je omgeving, in plaats van door je kern.


Op een gegeven moment voelt dit niet meer kloppend. Je staat niet waar je wil staan. Misschien heb je zelfs het gevoel dat je helemaal opnieuw wilt beginnen. Het liefst gooi je alles om, zeg je je baan op en verhuis je naar het buitenland. Een plek waar niemand je kent of verwachtingen van je heeft. Zodat je helemaal kunt doen wat JIJ wilt, zonder mensen teleur te stellen.


Hoewel ik denk dat dit zeker kan bijdragen aan het maken van bewuste keuzes, lost het je problemen niet op. Dat knagende gevoel van onvrede zal terugkomen. Je kunt je omgeving wel veranderen, maar je patronen zitten van binnen. Het is dus nog veel belangrijker dat jouw binnenkant transformeert. ‘’Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.’’ Dit is niet voor niets een cliché uitspraak. Zolang jij je gedrag en patronen niet verandert, beland je weer in hetzelfde verhaal.


Je ziet dit veel bij mensen die altijd over hun grenzen gaan om een ander te helpen. Ze gaan zo op in de ander, dat ze zichzelf volledig voorbij lopen. Wellicht heeft de ander op gegeven moment geen hulp meer nodig. Dan is je omgeving veranderd. Maar vervolgens zul je zien dat dit patroon zich uiteindelijk weer herhaalt: je komt in eenzelfde soort situatie terecht en loopt jezelf opnieuw voorbij. Het gaat dus om de innerlijke transformatie die mag plaatsvinden, zodat je echt blijvend en duurzaam iets kan veranderen.


Neem de regie over je eigen leven


Door ons aan te passen naar onze omgeving, drijven we zó makkelijk weg van onze kern. En vervolgens herkennen we niet meer wat voor ons van betekenis is. We denken vaak dat we niet weten wat we willen, of dat we geen passie hebben. Maar eigenlijk weten we diep van binnen heel goed wat ons blij maakt. We zijn er alleen te weinig mee bezig.


Ik geloof dat we hier zijn om rentmeesterschap te hebben over ons leven. We mogen de regie pakken! Heb je dit nog niet eerder gedaan, dan kan het zijn dat die eerlijkheid voelt als iets groots en moeilijks. En dat is volkomen begrijpelijk. Toegeven dat bepaalde dingen je niet meer dienen, zoals een relatie of je baan, is pijnlijk en eng.


Maar wat is het alternatief?


Als je niet eerlijk naar jezelf bent, en de regie aan je omgeving overlaat, verandert er dus niks. Kun je daarmee leven? Met al je fysieke en mentale klachten? En het feit dat je jezelf continu opzij zet voor anderen?


Gun het jezelf én de ander


Het is niet alleen voor jezelf veel fijner om aan het roer van je leven te staan. Ook je omgeving is er uiteindelijk mee geholpen. Op het moment dat jij in je kracht staat en vanuit je kern leeft is er ruimte voor diepe verbinding. Je bent niet meer bang om naar binnen te kijken. Je bent eerlijk naar jezelf en laat jezelf 'zijn'. Daardoor hoef je geen masker op te zetten, en maak je échte verbinding.


Vanuit die echtheid luister je naar wat je nodig hebt. Je geeft je grenzen aan. Op het moment dat je dit niet doet en overprikkeld raakt, wellicht zelfs fysieke klachten krijgt, merkt je omgeving dit aan je. We voelen ons vaak het meest vertrouwd bij de mensen die dicht bij ons staan. Bij hen ben je het eerlijkst. Grote kans dat zij het dus merken als je jezelf voorbij loopt.


Daarnaast hebben we vaak de neiging om onszelf opzij te schuiven voor een ander. We pleasen. Maar juist door minder te pleasen, stel je de ander meer op haar gemak. Die durft, tegenstrijdig genoeg, meer aan je te vragen, omdat ze weet dat je een oprecht antwoord geeft. Ze weet wat ze aan je heeft.


Als we pleasen, denken we vaak dat we rekening houden met de gevoelens van de ander. Maar eigenlijk handelen we juist vanuit onze eigen onzekerheid. ‘’Hoe kom ik over? Vind de ander mij wel leuk? Ik doe het maar op haar manier, zodat ze me een leuke vriendin blijft vinden…’’ Niet zo eerlijk naar jezelf. Op het moment dat je jezelf bent en durft te zijn, ontstaat er meer ruimte in jou om de ander te zien. Je ziet de ander écht, toont oprechte interesse en luistert. Zo geef je die persoon de kans om ook helemaal zichzelf te zijn. Hoe mooi is dat?


We hebben niet overal controle over. Sommige dingen overkomen ons. Maar je kunt wel altijd kiezen hoe je ergens mee omgaat. Je hebt dus altijd invloed op je leven. Jij mag kiezen welke kant je leven op beweegt. Dus wees je bewust van de keuzes die je maakt.eerlijk naar jezelf zijn met creatieve therapie, beeldende therapie om jezelf te zijn, stoppen met pleasen, de regie nemen over je leven, doen wat je gelukkig maakt

Wees eerlijk naar jezelf door creativiteit


Creativiteit is een hele mooie ingang om je bewustzijn te vergroten. Je kunt je patronen naar de voorgrond brengen, net als je authentieke kern en haar passievolle verlangens. Bij mij heeft creativiteit heel erg geholpen om in beeld te brengen wat ik voel. Wat speelt er nu van binnen? Probeer het maar eens uit. Teken, schilder of schrijf intuïtief. Laat wat je voelt ontstaan op papier. Maak een beeld van hoe jij je op dit moment voelt, en doe dit op verschillende momenten. Zo word je je bewust van wat er speelt. Vervolgens kun je beter begrijpen welke patronen zich blijven afspelen en waarom je dingen doet. Welke verhalen je jezelf blijft vertellen.


Sta bijvoorbeeld stil bij de volgende vragen:

  • Wat speelt er in je leven?

  • Op welk punt sta je nu in je leven?

  • Welke rollen heb je aangenomen?

  • Welke taken heb je op je genomen?

  • Welke situaties of mensen passen niet meer bij je? Waar ben je klaar mee?

  • Wat werkt nog wél voor jou?

  • Is dat wat je doet, ook echt wat je belangrijk vindt?

  • Wat vind je echt belangrijk? En kom je daar op dit moment aan toe?

  • Waar wil je naartoe bewegen?

Hierover eerlijk zijn naar jezelf, is echt de eerste stap. Neem de tijd om te reflecteren. Kijk van bovenaf naar je leven, en schrijf, teken, krijt, schilder… Creëer. En wees mild voor jezelf. Je hoeft niet alles in één keer open te gooien om je vervolgens overwhelmed te voelen. Wees stap voor stap eerlijk naar jezelf.


De keuze is aan jou


Vervolgens is het ook belangrijk om in actie te komen, zodat je echt iets kan veranderen. Vraag jezelf welke stappen je nu kunt zetten om daar te komen waar je wil zijn. Welke kleine dingen kun je doen, om meer en meer te leven naar wat jij écht belangrijk vindt? Om te leven naar je kern?


Wees ook hier mild voor jezelf. Je hoeft niet in één keer een enorme sprong te maken. Maar je mag wel bewust gaan handelen naar dat wat echt, diep van binnen, bij je past.


De keuze is aan jou. Laat je andere mensen aan het stuur van je leven zitten? Of schrijf jij vanaf nu je eigen verhaal?


Ik hoop dat dit artikel iets raakt in jou. Dat het iets in gang zet, waardoor jij meer en meer gaat staan voor wie je bent. Zodat je meer rust en geluk ervaart in je leven.


Dan heb ik nog een laatste vraag voor je. Als je nu eens heel eerlijk bent… Wat voel je dan, tijdens en na het lezen van dit artikel? Laat het me vooral weten via Instagram. Daar klets ik graag met je verder.


Mocht je meer van mijn beeldende therapie willen ervaren, dan heb ik in 2024 nog 3 plekjes vrij voor mijn 1:1 Art traject. Bij dit traject krijg je een retreat op Tenerife (eind 2024) cadeau! Ontmoeten wij elkaar daar, in het zonnige Spanje?eerlijk naar jezelf zijn met creatieve therapie, beeldende therapie om jezelf te zijn, stoppen met pleasen, de regie nemen over je leven, doen wat je gelukkig maakt


25 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page