Kun je ziek worden als je ontrouw bent aan jezelf? Zijn lichamelijke klachten psychisch verklaarbaar? Wat gebeurt er als je emoties onderdrukt?
Alles in jouw ‘zijn’ is verbonden met elkaar. Je lichaam, je hoofd en je gevoelens zijn geen losse elementen. De manier waarop je keuzes maakt en door het leven beweegt heeft dus invloed op je lichaam. Kun je dan ook ziek worden als je niet écht jezelf bent?
Luister je liever verder? In aflevering 17 van mijn podcast vertel ik meer over het ontstaan van lichamelijke klachten en deel ik een fijne oefening.
Ontstaan van ziektes
Er zijn verschillende geluiden over het ontstaan van lichamelijke klachten en ziekten. Waar de één zegt dat je zelf de ziekte aantrekt, zegt de ander dat de ziekte ‘gewoon’ ontstaat en je daar zelf weinig aan kunt doen.
De psychische invloed op het ontstaan van lichamelijke klachten en ziekten is onderzocht en bewezen. Lichaam en geest hebben wel degelijk invloed op elkaar, waardoor psychosomatische ziektes kunnen ontstaan.
Psychosomatische ziekte
Een psychosomatische ziekte betekent dat lichamelijke en psychische klachten ontstaan vanuit ongeuite emoties. Deze benadering komt uit de psychologie. De psychoanalyse leert ons dat alle emoties die worden weggestopt in het lichaam aanwezig blijven. Ongeuite emoties kroppen zich op en zoek andere wegen om tot uiting te komen. Dit gebeurt in de vorm van lichamelijke klachten. Ongeuite emoties kunnen zelfs kwetsbare organen in je lichaam infecteren.
Zeker in deze tijd is dat belangrijk om te beseffen. We zijn namelijk geneigd om door te gaan zonder stil te staan. Niet voor niks hebben veel mensen een burn-out of stressklachten. Dit zijn psychosomatische klachten die zijn ontstaan doordat er te lang door is gegaan. Het uit zich lichamelijk, maar de oorzaak is niet lichamelijk.
Als je klachten ervaart in je lichaam of merkt dat je veel ziek bent, dan is er een grote kans dat het te maken heeft met psychische oorzaken.
Vervreemd raken van jezelf
Een andere reden waardoor psychosomatische klachten kunnen ontstaan is wanneer innerlijke gevoelens worden onderdrukt. Bijvoorbeeld vanuit opvoeding of systeem waarbinnen je leeft. Wanneer (spontane) gevoelens niet geuit kunnen worden en je je steeds aanpast, raak je meer en meer verwijderd van jezelf.
Door erbij te willen horen, ben je minder trouw aan jezelf en raak je verder verwijderd van wie je van binnen bent. Je leven aanpassen om sociaal geaccepteerd te worden, kan ervoor zorgen dat je emoties onderdrukt en onbewust steeds verder van jezelf vandaan raakt. De onderdrukte emoties kunnen lichamelijk tot uiting komen. Neem daarom lichamelijke klachten, ook al zijn ze klein, serieus.
Hoe meer je vervreemd raakt van jezelf en je persoonlijke ideeën en opvattingen, hoe minder je keuzes kan maken die passen bij jouw kern. Dit kan zorgen voor een existentiële ontevredenheid, waarin je ontevreden bent over het bestaan en verstrikt bent geraakt in een dilemma van grote levensvragen doordat je van jezelf vervreemd bent geraakt.
Beeldende therapie bij psychosomatische klachten
Met beeldende therapie herontdek je je echte zelf weer. Het mooie aan beeldende therapie is dat je eigenlijk niet nadenkt over wat je maakt. Van tevoren weet je niet wat je in beeld gaat brengen. Als je jezelf uit in creativiteit, komt er van alles naar boven. Je brengt jouw hele 'zijn' in beeld.
Als je met beeldende therapie werkt is er geen rem, zoals bij het uiten in taal vaak wel het geval is. Er komt naar boven wat er van binnen speelt en er kunnen dingen tot uiting komen waar eerder geen ruimte voor is gemaakt. Er is niks meer verborgen voor jezelf.
De lichamelijke en psychische klachten die ontstaan uit het ontkennen van jezelf en het wegstoppen van emoties, komen op die manier met creativiteit los. Zo kan beeldende therapie helpen bij (en ter voorkoming van) psychosomatische klachten.
Als je lichamelijke klachten hebt en je je afvraagt of deze zijn ontstaan door ongeuite emoties of vervreemding van jezelf, ga dan het creatieve proces aan. Voel wat er van binnen speelt en uit het op papier zodat je het vóór je kunt zien. Wat de oorzaak dan ook is, je lichaam geeft het niet voor niks aan, luister hiernaar.
Creatieve oefening bij psychosomatische klachten
Als je niet goed weet waar je moet beginnen, is er een fijne, simpele beeldende therapie oefening die je kunt gebruiken.
Ga hiervoor rustig zitten, met je voeten stevig op de grond en voel in je lichaam wat het van binnen voelt. Welk deel van je lichaam trekt je aandacht? Waar zit pijn/ongemak of spanning?
Focus je op de plek die je aandacht vraagt en wordt je bewust van hoe het voelt. Stel je voor dat je dat gevoel in beeld zou moeten brengen. Je hoeft het alleen te tekenen of schilderen zonder er woorden aan te geven. Is het groot of klein? Voelt het stekelig of zwaar? Is het één geheel of zijn het losse stukjes in je lichaam?
Breng het gevoel op papier. Je hoeft het niet onder woorden te kunnen brengen, je mag gewoon uiten wat er in je opkomt.
Met deze creatieve oefening breng je het gevoel op papier, zonder dat je het hoeft uit te leggen. Breng het in beeld om het er te laten zijn, te uiten en het niet binnenin op te slaan. Juist als je het lastig vindt om dit in taal te uiten, uit het dan in creativiteit.
Als je denkt dat je lichamelijke klachten een psychische oorzaak hebben raad ik je aan om de connectie met jezelf te versterken en regelmatig tijd te nemen voor het uiten van wat je voelt. Kijk wat er gebeurt als je hier vaker de tijd voor neemt.
Luister naar je lichaam. Er zit zoveel wijsheid in.
Als je deze creatieve oefening doet of je wilt hier over verder praten, stuur me dan gerust een berichtje.
Comments