top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJoëlle

Mijn nummer één oefening bij stress

Heb je ook wel eens van die momenten dat je stress of spanning voelt? Bijvoorbeeld wanneer je iets te horen krijgt wat voor stress zorgt of vlak voor een spannende presentatie. Voor dit soort momenten heb ik een fijne oefening die je rust geeft.


Liever luisteren hoe je de oefening kan doen? Luister dan deze aflevering van mijn podcast.




Wanneer je stress of spanning voelt, is het belangrijk dat je uit je hoofd gaat en in je lichaam zakt. Dan kan de spanning uit je lichaam stromen. Als je opzoekt wat helpt bij een moment van stress vindt je oplossingen als een braindump of schudden met je lichaam. Een braindump, waarbij je alles opschrijft wat er in je opkomt, kan er al voor zorgen dat er ruimte ontstaat in je hoofd. Met het schudden van je lichaam kan de spanning er lichamelijk uit.


Wat voor mij goed werkt, is een combinatie van het hoofd leegmaken en tegelijkertijd in beweging komen. De onderstaande oefening is bedoeld voor acute stress- of spanningsmomenten.


Wanneer je een langere tijd stress ervaart als een terugkomend iets is het belangrijk om naar de dieper liggende oorzaak te kijken. Stuur me gerust een bericht als je hier samen naar wilt kijken.


Dé oefening bij spanning of stress


De oefening is beeldend, dat is de manier waarop ik werk. In de oefening zitten een aantal elementen die je ook op een andere manier kan doen. Ontdek wat voor jou werkt en waar jij je fijn bij voelt.


Voordat je de oefening start, is het belangrijk dat je goed gegrond bent. Zorg ervoor dat je stevig op een stoel zit met beide voeten op de grond. Je kunt ook op de grond zitten. Zet jezelf echt even bewust neer. Word je hierna bewust van je lichaam en de stress die je hierin voelt.


Voor de oefening heb je slechts één vel papier en een krijtje (oliepastel of wasco) nodig. Het maakt niet uit welke kleur het krijtje heeft, kies wat voor jou goed voelt. Begin dan met het maken van bewegingen over het papier met je krijtje. Wanneer ik deze oefening doe, verschijnen er vaak kleine kringetjes die ik met snelle bewegingen op papier zet. Het papier wordt steeds voller.







Het fijne van de oefening is dat je aan het bewegen bent en tegelijkertijd de beweging op papier ziet verschijnen. Vanuit je hoofd en lichaam, komt de spanning op papier. Je laat het er letterlijk uit. En doordat je het voor je ziet, erken je ook de stress of spanning, waar je anders soms overheen walst. Door de spanning er even te laten zijn, voelt het gelijk lichter.


Op een gegeven moment zal je merken dat de tekening verandert en je rustiger beweegt. Dat betekent dat de stress of spanning je lichaam uitgaat en het letterlijk meer tot rust komt. Omarm dit moment en ga nog even door met tekenen. Misschien wel met je ogen dicht als je dat fijn vindt.



Je ademhaling

Wanneer je de stress hebt geuit, is het fijn je bewust te worden van je ademhaling. Adem heel bewust met de beweging mee om ook via die weg je lichaam tot rust te brengen.


De reden dat ik in de oefening éérst focus op bewegen en uiten en daarna pas op de ademhaling is vanwege de paniekstaat van je lichaam bij stress. Je zult merken dat je in het begin hoog in je ademhaling zit. Soms is het dan moeilijk om vanuit die positie rust in je ademhaling te krijgen. Zeker als je last hebt van hyperventilatie of paniekaanvallen bij stress is dit iets wat juist averechts kan werken.


Geef jezelf dus éérst de tijd om het stress gevoel te hebben en te uiten, zonder er iets aan te willen veranderen. Focus je pas op je ademhaling als je merkt dat je lichaam door het uiten rustiger begint te worden. Op dat moment kun je rustig met de tekenbeweging mee ademen.

Schrijf de spanning eruit

Voel je dat je klaar bent met tekenen? Leg je krijtje dan aan de kant. Waarschijnlijk voel je je al een stuk minder gespannen. Eventueel kun je nog wat opschrijven over wat er in je omgaat als je daar behoefte aan hebt. Schrijf gewoon wat er in je opkomt, er is geen goed of fout.



Nog één keer samengevat de oefening:


De 5 stappen om met acute stress om te gaan met beeldende therapie

  1. Zorg ervoor dat je goed gegrond bent. Ga bewust stevig zitten met beide voeten op de grond.

  2. Word je bewust van je lichaam en de stress die je hierin voelt.

  3. Beweeg met een krijtje over een vel papier. Volg hierin de bewegingen die je wilt maken. Het mag snel en ongecontroleerd. Ga hiermee door zolang jij dit nodig hebt.

  4. Worden de bewegingen wat langzamer? Neem dan ook je ademhaling mee in de bewegingen.

  5. Word je bewust van de verandering in je beweging en ga nog even door met tekenen. Misschien wel met je ogen dicht als je dat fijn vindt.

Hieronder zie je een korte video van de oefening die ik heb gedeeld op instagram.



Alternatieve manieren voor bij spanning of stress

De bovenstaande oefening werkt heel goed wanneer je spanning of stress ervaart, maar ik kan me voorstellen dat je niet altijd een journal en krijt bij de hand hebt. Zorg er in dat geval voor dat je de elementen uit de oefening op je eigen manier invult.

  • Gronden: kijk of je even ergens kunt gaan zitten en heel bewust de grond onder je kunt voelen. Je kunt de grond ook bewust onder je voelen door te gaan wandelen en heel bewust stappen te zetten op de ondergrond.

  • Beweging: hier gaat het er vooral om dat je je lichaam voelt. Even lekker schudden of dansen, maak het niet te moeilijk voor jezelf. Wandelen is een fijne manier om zowel te gronden als je lichaam te bewegen.

  • Heb je wel pen en papier bij je? Dan kan je de oefening ook met pen doen en je hoofd leegschrijven.


Ik ben benieuwd hoe de oefening voor je is. Hoe is beeldende therapie voor jou als manier en heb je andere manieren die jou helpen om met stress om te gaan? Laat het me gerust weten via een berichtje op Instagram.

35 weergaven0 opmerkingen
bottom of page