top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJoëlle

De kracht van een creatieve ochtendroutine

Creativiteit gebruiken in je ochtendroutine heeft veel voordelen. Pak in de ochtend eens wat papier en tekenmateriaal. Niet om een mooi schilderij of een levensecht portret te maken. Maar om bij jezelf in te checken in het begin van de dag door je gevoelens in beeld te brengen met kleur en vorm. Een krachtige methode om goed en gezond je dag te beginnen.


Luister je liever wat de voordelen zijn van creativiteit in je ochtendroutine? Start dan aflevering 3 van de Joëlle Jehudith podcast.

Mentale gezondheid

Het is heel normaal om bezig te zijn met je fysieke gezondheid. Er is veel aandacht voor wandelen, gezond eten en sporten. Maar hoe vaak neem je de tijd om voor je mentale gezondheid te zorgen? Vaak besteden we hier pas aandacht aan op het moment dat we al over onze grenzen heen zijn gegaan, bijvoorbeeld bij burn-out klachten. Over het algemeen is er op dagelijkse basis minder aandacht voor de mentale gezondheid.


Een fijne en simpele manier om hier wel mee bezig te zijn, is door creativiteit te gebruiken in je ochtendroutine. Dit brengt je dichter bij jezelf:

Wat is er aanwezig van binnen? Waar loop ik tegenaan? Wat zijn mijn triggers?Door je gevoelens op papier te zetten met kleurpotlood of oliepastel, worden deze vragen beantwoord. Je signaleert het als er iets niet helemaal lekker zit en kan op basis hiervan actie ondernemen.


Wanneer je dit aan het begin van de dag doet, ontdek je gelijk op welke dagen je je niet zo goed voelt. Misschien komt dat door bepaalde activiteiten die je teveel energie kosten. Ga dan bij jezelf na of je die activiteiten nog wilt blijven doen of dat er verandering nodig is.

Uiten van gevoelens met creativiteit

Het is makkelijk om je gevoelens weg te stoppen en maar door te blijven gaan. Vaak leidt dit uiteindelijk tot een uitbarsting, doordat het gevoel te groot wordt.


Het uiten van gevoelens met creativiteit, zorgt ervoor dat je meer grip hebt op je gevoelens. Het geeft direct rust. Door hier in de ochtend ruimte voor te pakken, laat je de emoties er al even zijn en neem je het ook niet mee in de rest van de dag.

Wanneer je gestrest bent is krassen op papier bijvoorbeeld een hele fijne manier. Dat zorgt gelijk voor opluchting doordat je de stress eruit laat.Meer visie en focus

Een creatieve ochtendroutine zorgt er daarnaast ook voor dat je dichter bij jezelf kunt blijven en keuzes maakt vanuit jouw ‘why’. Die why wordt duidelijk omdat je veel vaker bij jezelf incheckt. Je komt onder de lagen van gedachten en (belemmerende) overtuigingen.

Zodra je dingen hebt gepland die je geen energie geven, ga je dat bijvoorbeeld merken in je creatieve ochtendroutine. Hét signaal dat je iets mag gaan veranderen.


Je gevoelens in kleur

Start dus eens je dag met kleur en vorm om te ontdekken wat er van binnen speelt. Zo blijf je trouw aan je kern. Een simpele manier om je gevoel in beeld te brengen door kleuren potlood of oliepastel te kiezen die jou op dat moment aanspreken. Let er daarbij op dat je niet kiest wat er mooi uit gaat zien, maar dat je kleuren kiest vanuit gevoel die op dat moment representeren wat je van binnen voelt. Maak het niet moeilijk of groot. Probeer het gewoon eens en zet je gevoel in 5 minuten op papier. Het is een hele fijne toevoeging voor bij je ochtendroutine.Merk je dat je vastloopt of wil je meer weten? Stuur me gerust een berichtje


op Instagram, dan kijk ik met je mee.29 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page