top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJoëlle

Creativiteit als levensveranderende tool

Regelmatig krijg ik de vraag “hoe the heck is een beetje tekenen levensveranderend?" Ik snap deze vraag. Creatief bezig zijn wordt vaak gezien als rustgevend, maar het is zoveel meer. Werken met creatieve materialen zoals potloden, verf en klei is dé manier om een connectie te maken met jouw gevoelskant. Door die connectie te maken met jezelf, ren je niet voor je gevoel weg, maar onderzoek je wat écht bij jou past.


Liever luisteren naar hoe je creativiteit kan inzetten als levensveranderende tool? Luister naar aflevering 2 van mijn podcast.

Creativiteit is meer dan rust

Creatief bezig zijn, zoals tekenen en schilderen, geeft meer dan alleen rust. Het geeft ook zelfinzicht en het maakt blokkades inzichtelijk. Een mooi voorbeeld hiervan is een klant die creativiteit inzette, omdat ze ergens over twijfelde. Door middel van het op papier zetten, kreeg ze direct een inzicht en daarmee het antwoord op haar twijfel. Iets wat ze van tevoren niet had kunnen bedenken.


Dit kan nieuw voor je zijn. Vaak is het wel bekend dat tekenen rust geeft. Niet voor niets zijn de kleurboeken voor volwassenen populair ter ontspanning. Maar tekenen is zoveel meer dan dat. Creëren met bijvoorbeeld potloden, verf en klei zorgen ervoor dat je meer met jezelf in contact komt. Je gaat uit je hoofd door middel van het werken met creatieve materialen.
Connectie met je gevoelskant

Door creativiteit maak je connectie met het deel van je hersenen waar je gevoel en intuïtie zit. Om die reden kan je zo dicht bij je gevoel komen wanneer je aan het creëren bent. Het geeft je direct toegang tot je gevoelskant.


Juist in de huidige maatschappij waarbij je heel erg leert dat je alles moet doen vanuit je hoofd, wordt de gevoelskant op de achtergrond gezet. Je wordt aangemoedigd om je hersenen te gebruiken. De emotionele kant ontwikkelt zich hierdoor minder goed en gevoelens kunnen zich opkroppen. Helaas leer je op school vaak niet hoe je met deze (opgekropte) emoties omgaat. Wanneer je gevoelens opkropt, kan het zelfs voorkomen dat je op een gegeven moment überhaupt minder voelt en contact verliest met jezelf, met je kern. Wat er op je hart ligt, wordt daarmee als het ware afgesloten.

Keuzes maken vanuit het hart

Er is een reden dat op dit moment veel mensen in een burn-out terechtkomen of depressieve klachten hebben. We lopen onszelf regelmatig voorbij. Er ligt een grote focus op ambities, wat door social media wordt gevoed. Harde acties zijn nodig om veel te bereiken. Dat is op zich niet verkeerd, maar het is tegelijkertijd wel belangrijk om dicht bij jezelf te blijven. Dat je keuzes maakt vanuit je hart en je jezelf dus niet voorbij loopt. Het is heel makkelijk om afgeleid te raken van wat jij van binnen wil. Daarom is het belangrijk dat je een goede connectie hebt met jezelf en met je hart en van daaruit keuzes maakt.
Creativiteit als levensveranderende tool

Terug naar de vraag die ik regelmatig krijg: “hoe the heck is tekenen levensveranderend?”. De handeling tekenen is zelf natuurlijk niet levensveranderend. Alleen creativiteit, zoals tekenen, is wel een hele mooie tool om een diepe connectie te krijgen met jouw kern. Om zo te ontdekken wie je van binnen bent.

Het is een levenslange tool waar je altijd op terug kan grijpen om weer in contact te komen met jezelf. Het beeldende aspect maakt de tool extra krachtig: je kan er écht niet meer omheen, want je ziet letterlijk voor je wat er van binnen speelt. Juist dat maakt de stap naar verandering makkelijker. Je weet wat er in je hart ligt, en daar hoef je niet meer van weg te rennen.

Zelf aan de slag

Op deze manier bezig zijn met creativiteit is een levenslange investering, die je in verbinding laat komen met jezelf en waarop je steeds weer terug kunt grijpen. Als je hiermee wilt beginnen, kijk dan of je in beeld kunt brengen hoe je je op dit moment voelt. Probeer je gevoel in kleur en vorm op papier te krijgen. Misschien zijn er bepaalde kleuren die bij dat gevoel passen.


Je mag je altijd een berichtje op Instagram sturen om je op weg te helpen of een gratis kennismakingsgesprek in te plannen.26 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page