top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJoëlle

Boosheid uiten met beeldende therapie




Negatieve emoties zijn niet altijd makkelijk om te uiten. Zeker wanneer je voelt dat de emotie groot is. Als er een emotie op de achtergrond speelt of er is iets gebeurd waar je veel aan denkt, is het best lastig om er ‘even’ mee te gaan zitten en erbij stil te staan. Het is makkelijker om afleiding te zoeken en in een soort overlevingsstand te gaan, zodat je niet aan de emotie of situatie te denken. Hoe kan je omgaan met negatieve emoties, zoals boosheid, angst of verdriet?


Lees verder óf luister hoe beeldende therapie kan helpen bij het uiten van emoties:




Stilstaan bij de emotie

Wanneer je een negatieve emotie ervaart, zoals boosheid, wil ik je eerst eens uitnodigen om stil te staan bij die emotie. Voel en erken dat je boos bent. Alleen dat kan al zoveel opluchting geven, omdat je er niet omheen draait. Nee, het gevoel is niet opeens weg, maar het voelt wel minder overspoelend en zwaar. Laat het er maar even zijn, zonder er een oordeel over te hebben en zonder het te willen veranderen.


De mooie kant van boosheid

Persoonlijk had ik veel moeite met boosheid. Het is een emotie die ik vroeger nauwelijks voelde. Ik liet het niet echt binnen, omdat ik het niet kon uiten. Daarom probeerde ik me er, ook al was dat onbewust, steeds meer van af te sluiten. Boosheid heeft vaak een negatieve lading. Het wordt vaak geassocieerd met agressie. Agressie is slechts een uiting van boosheid, het is niet de emotie zelf. Vaak is een uitbarsting waarbij een emotie heftig geuit wordt, zelfs een opkropping van emoties. Juist omdat er eerder te weinig ruimte voor is gemaakt komt iets er dan heel heftig uit.


Misschien zie je het nu nog niet zo, maar boosheid heeft ook een hele mooie kant. Het geeft kracht! Als er iets gebeurt wat niet oké is voor jou, dan ga je je boos voelen. Dan voel je van binnen dat je grens is bereikt. Denk maar aan de boosheid die je kan voelen bij onrecht of oorlogen. Het zou niet kloppen als we nooit meer boos of verdrietig zouden zijn. Het zijn emoties die bij het leven horen. Laat de emotie door je lichaam stromen en uit het vervolgens op een manier waardoor jij met de emotie kan dealen.



Het uiten van emoties met beeldende therapie

In de huidige maatschappij wordt ons niet geleerd hoe we met negatieve emoties om kunnen gaan, al komt er nu gelukkig meer en meer aandacht voor. We houden emoties vaak vast in ons lichaam. Als je dit te lang doet kun je zowel mentale als lichamelijke klachten krijgen. Het is dus belangrijk om ze wél te uiten.


Met beeldende therapie kun je de emoties uiten. Het helpt je de emoties te dragen, hoe groot ze ook zijn.


Niet alleen bij mezelf, ook bij mijn klanten zie ik dat het helpt om ruimte te kunnen maken voor die emoties. Beeldende therapie geeft je een plek waar je je emoties kwijt kunt en waar je altijd naar terug kan. Je kunt de emoties er écht laten zijn en vervolgens ook weer parkeren door er letterlijk afstand van te nemen, bijvoorbeeld door je werkstuk weg te leggen. Zo stop je de emotie niet weg, het is er nog steeds, maar je legt het even aan de kant. Op die manier voorkom je dat je een tikkende tijdbom wordt en in een constante staat van stress verkeerd, doordat je de emotie onderdrukt




Zelf aan de slag met beeldende therapie

Beeldende therapie is een hele mooie en veilige manier om uiting te geven aan je emoties. Als je ervoor open staat om dit zelf aan te kijken, dan zou ik dit doen op papier. Neem meerdere lege vellen papier zodat je de ruimte hebt om je emotie te doorwerken.


Als het gaat om boosheid is krassen een hele fijne manier. Het klinkt zo simpel, dat weet ik, en je vraagt je misschien af waar het überhaupt voor nodig is. Je kan misschien wel ongeveer bedenken hoe je je voelt als je begint met krassen. Maar ga het eens doen. Het daadwerkelijk doen is een stap verder dan dat je in je hoofd bedenkt hoe het is om op papier te krassen. Kijk wat het losmaakt als je start met krassen.


Hiervoor kan je het best waskrijt gebruiken. Dit is hard genoeg, zodat je er ook harder mee kan drukken. Pak kleuren die voor jou passen bij de situatie of bij het gevoel. Misschien is het zwart, rood of misschien zijn het hele andere kleuren. Volg daarin vooral je gevoel en pak de kleuren die jou als eerste aanspreken rondom het gevoel. Begin eens en kijk wat het losmaakt.


16 vellen vol krassen

Je kan krassen totdat je voelt dat je lichaam het niet meer nodig heeft. Een mooi voorbeeld is een klant die een tijdje terug een sessie heeft gedaan. Ze onderdrukte boosheid, wat door het krassen loskwam. Uiteindelijk heeft ze in die sessie 16 lege vellen papier vol gekrast, totdat het krijtje letterlijk op was. Daarna voelde ze zoveel opluchting en bevrijding. Toen merkte ze pas hoeveel energie er vastzat doordat ze deze emotie onderdrukte.


Het kan dus ontzettend veel in beweging zetten als je de emotie daadwerkelijk gaat uiten. Het maakt zoveel lichter, zonder dat de situatie überhaupt hoeft te veranderen.





De waarde van het leren omgaan met emoties

Het leren omgaan met emoties is de meest waardevolle skill is die ik ooit heb geleerd. Ook bij mijn klanten zie ik dat het waardevol is dat ze hiermee om kunnen gaan. Er is namelijk geen emotie meer waar je bang voor hoeft te zijn. Ook al gebeurt er iets wat spannend is, je weet dat je de emotie die erbij komt kijken, kunt dragen. Die kan je doorvoelen en op papier zetten. Je hoeft er geen oordeel over te hebben. Het mag er zijn.


Zolang je de negatieve emoties vast laat zitten, gaat het niet vanzelf weg. De emotie gaat misschien meer naar de achtergrond, maar het blijft sluimeren. Het dealen met emotie zorgt er letterlijk voor dat je weer ruimte vrijmaakt. Dus ga het doen, je zult je lichter voelen.


Emoties bij ondernemers

Ook als ondernemer is het super belangrijk deze emoties aan te kijken. Vaak is er een stuk weerstand, bij het nemen van nieuwe stappen. Bijvoorbeeld bij het lanceren van een nieuw aanbod. In de sessies beginnen we vaak met het uiten van je gevoel in het huidige moment, om vervolgens met een frisse energie en vanuit veel meer ruimte naar bijvoorbeeld het aanbod te kijken.


Daarna kunnen we met creativiteit aankijken wat er omhoog komt bij het nemen van die nieuwe stap en naar wat jij nodig hebt om die stap te nemen. Alleen al het erkennen van de spanning of angst én het snappen waar het vandaan komt, gaat zorgen voor verandering.



Doordat ik zelf ruimte maak voor eigen stukken en weet hoe ik met emoties kan dealen, ben ik een goede space holder voor mijn klanten. Op het moment dat ik een sessie heb met mijn klant, kan ik er volledig voor hen zijn. Van emoties schrik ik niet. Ik heb soms sessies met vrouwen waarin ze een tijdje alleen maar kunnen huilen, zo heftig dat ze even niks kunnen zeggen. Ik begeleid ze daar doorheen, het is allemaal oké. Dat zorgt ervoor dat zij ook voelen dat de emotie er mag zijn.



Ga het doen!

Als je ergens iets voelt dat dit iets is waarmee je aan de slag wilt gaan, ga het vooral aan. Laat dit geen blog zijn dat je leest en denkt: ‘super inspirerend, dat ga ik ooit nog wel eens doen.’.


Kom in actie! Koop krijtjes en ga je emoties op papier uiten, want het gaat je zoveel verlichting en bevrijding geven. Natuurlijk mag je het ook samen met mij doen. Stuur me gerust een berichtje om samen eens te kijken hoe we er uiting aan kunnen geven en samen het proces in gang kunnen zetten.


Laat het me vooral weten als je hier vragen over hebt. Mijn deur staat altijd voor je open.


29 weergaven0 opmerkingen
bottom of page