top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJoëlle

Met creativiteit een jaarvisie maken die écht bij jou past

Bijgewerkt op: 1 feb.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen: aan het begin van elk jaar voelen we vaak de behoefte om doelen te stellen. Zeker als ondernemer is dit fijn en belangrijk om te doen, zodat je ergens naartoe kan werken. Ook ik maak graag een jaarvisie. En ik kan me nu niet meer indenken dat ik dit doe, zonder creativiteit. Door creativiteit erbij te halen, stel ik doelen die echt bij me passen. Die dichtbij mijn kern liggen, en in lijn zijn met wie ik ben en waar ik voor sta. In deze blog deel ik een fijne oefening met je die ik regelmatig doe. 


Jaarvisie maken vanuit je hoofd vs. creativiteitjaarvisie maken met creativiteit, doelen stellen met creativiteit

Stel je eens voor, dat je gewend bent om weinig ruimte in te nemen. Dan is het heel comfortabel voor je lichaam en je 'Zijn' om je klein te houden. Je bent niet anders gewend, dan op deze manier door het leven bewegen. Als jouw wens is om te groeien met je bedrijf, dan weet je dat daar ook meer zichtbaarheid voor nodig is. Gevoelsmatig kan dit dan als een hele grote stap voelen: een stap die lastig te maken is. Je kunt dan met je hoofd wel bedenken wat je moet doen om meer zichtbaar te zijn, en jezelf voornemen: ‘’Vanaf nu laat ik mezelf meer zien!’’ Maar als je niet kunt doorvoelen wat het betekent om meer zichtbaar te zijn, dan zit er een gat tussen je oude en nieuwe zelf: tussen jouw kleine zelf die weinig ruimte inneemt, en je zichtbare zelf. 


Je kunt wel weten wat je wil veranderen, maar het wordt erg lastig als je die verandering niet op een diepere laag kan voelen. Het is dan namelijk niet tastbaar. Daarbij trekken je doelen je uit je comfortzone, wat maakt dat je bij het uitvoeren ervan al snel blokkades tegenkomt. 


Als je dan je jaarvisie alleen baseert op wat je met je hoofd bedenkt, zul je merken dat je na een paar weken al niet meer naar je doelen toewerkt. Dit ligt niet aan je motivatie of je wilskracht. Je lichaam houdt je tegen: je komt blokkades tegen, en valt terug in je oude patronen. Bevroren kom je niet vooruit. 


Het is de kunst om te doorvoelen waar je naartoe wilt. Om actiepunten op te stellen waarbij je voelt: "Dit is spannend, maar ik wil het aangaan’’. Dit kan heel mooi met beeldende therapie en creativiteit. Je voelt op een ander niveau en kan daardoor stukken verwerken en helen. Je blijft heel dichtbij jezelf, door te voelen of iets haalbaar is, en bij je past. Tegelijkertijd stap je in een nieuwe manier van Zijn. Je kunt gaan visualiseren en doorvoelen wie jij mag en wil worden. Welke nieuwe Zijnsvorm mag je aannemen, zodat jij je droomleven kan leven, en je doelen kan behalen? Wat is er innerlijk van jou nodig om daar te komen? Je kan het voelen alsof het er al is, en ervaart waar nog blokkades zitten. Wat komt er naar de oppervlakte? En hoe kun je hier doorheen bewegen (alles doorvoelen), in plaats van erover heen stappen (vanuit je hoofd)?


Daarnaast is het van enorme waarde om je jaarvisie visueel voor je te zien. Om je wensen in beelden uit te drukken. Beeld werkt op een diepere laag: je onthoudt dingen beter als je er ook een beeld bij ziet. Je kunt je voorstellen dat dit dus veel doet met je transformatie. Alleen al het zien van jouw visie op papier, zet je veranderingsproces in gang.


Een jaarvisie maken die écht bij je past


Laten we samen een jaarvisie opstellen die naadloos aansluit bij jouw Zijn. Deze maand is er weer ruimte om te starten met het 1:1 art traject. Waar wil je naartoe bewegen in 2024? We gaan doorvoelen wat dit met je doet, door middel van creativiteit. Zodat we een jaarvisie maken die goed voelt, realistisch is én je uit je comfortzone trekt. Als je vóór maart 2024 instapt heb ik een hele toffe bonus voor je. Plan hier je gratis kennismaking in.


Wil je liever zelf aan de slag? Dan kan onderstaande creatieve oefening je goed helpen.


Een creatieve oefening om doelen te stellen


Voor deze oefening heb je de volgende materialen nodig: 

  • 3 lege vellen papier (dit mag ook in je journal zijn, zolang het papier maar geen lijntjes heeft)

  • Een journal met pen om in te schrijven

  • Materialen waar je abstract mee kan werken (liefst niet te precies, dus geen potloden of stiften, maar bijv. krijt of kwasten), in verschillende kleurenjaarvisie maken met creativiteit, doelen stellen met creativiteit


Het eerste papier

Dit papier gebruik je om los te komen in creativiteit, en te oefenen met het loslaten van het resultaat. Je kunt je gevoel van nu abstract in beeld brengen. Als dat nog wat lastig is, kun je ook kijken of je de basisemoties kunt weergeven. Welke kleuren en bewegingen passen bij boosheid, verdriet en blijheid? Beweeg langzaam, snel, met harde en zachte druk, grote en kleine bewegingen. En merk op hoe het voelt: wat ervaar je bij het krassen? En hoe voelen ronde bewegingen? Wat doen de kleuren met je? 


Je kunt deze oefening overslaan als je al langer werkt met beeldende therapie en creativiteit.


Het tweede papier

Verdeel dit vel in 4 vlakken met een potlood of krijtje. Dit hoeven geen mooie, rechte vlakken te zijn, dus laat je liniaal maar links liggen. :-) 


  • In het vakje links bovenin, mag je klein bovenaan de vraag schrijven: ‘’Hoe wil ik me voelen in 2024?’’ Dit gevoel mag van alles zijn. Werk deze vraag vervolgens abstract uit in dit vakje. Kies weer de materialen en kleuren die passen bij je gevoel rondom deze vraag. Voel maar welke bewegingen je wil maken. Je hoeft er nu nog geen woorden aan te geven: het gaat puur om het beeld.

  • Daarna schrijf je in het tweede vakje: ‘’Wat wil ik loslaten in 2024?’’ Als je je in 2024 op een bepaalde manier wilt voelen, dan moet je daarvoor wat loslaten. Maak ook hier weer een abstract beeld. 

  • Vervolgens schrijf je in het vakje links onderin: ‘’Wat is mijn doel/focus voor mijn bedrijf in 2024?’’ Voel maar welk woord (doel of focus) kloppend is. Ook hier mag je abstract losgaan.

  • In het laatste vakje, schrijf je: ‘’Wat is mijn doel/focus voor mijn persoonlijke leven in 2024?’’ Voel ook hier weer wat er mag ontstaan op het papier.


Zodra je alle abstracte beelden hebt gemaakt, mag je er woorden bij schrijven. Je mag betekenis geven aan wat je ziet. Wat roepen de tekeningen in je op? Welke vormen en kleuren heb je gebruikt, en wat betekent dit voor jou? Misschien voel je nog niet helemaal wat de betekenis is, maar leg in ieder geval associaties. 


Het derde papier

Met het tweede papier heb je al wat richting voor jouw 2024. Als je nu naar alle beelden kijkt, welk woord komt er dan in je op? Wat staat centraal? Dit is jouw thema voor 2024. Dit is wat nodig is, om al je doelen te behalen. 


Op je derde vel mag je abstract uiten wie jij wil zijn in 2024. Hoe voelt het als je met dit thema bezig bent? Hoe ziet het eruit als jij dit thema belichaamt? Door dit beeld er regelmatig bij te pakken, voel je heel sterk wat nodig is om komend jaar je doelen te halen. art therapy uiting, abstract schilderij

Je journal

Hierin kun je nu praktisch gezien al je doelen en bijbehorende actiepunten opschrijven. Waar ga jij mee aan de slag in 2024? Hoe ziet dit er concreet uit? Wat heb je daarvoor nodig? Welke stappen heb je te zetten? Deze doelen kunnen gaan over je bedrijf, maar ook over je privéleven. 


Je kunt deze oefening altijd doen als je doelen wilt stellen. Voor de een werkt het goed om per maand actiepunten op te schrijven, en de ander vindt het fijn om een paar grotere focusdoelen te hebben over een heel jaar heen. Het maakt niet uit hoe je praktisch gezien je doelen vormgeeft: door creativiteit van te voren in te zetten, blijf je bij je kern. Zo stel je een jaarvisie op, vanuit een gegronde plek, heel dicht bij jezelf.


Ik kan me echt geen andere manier meer voorstellen om mijn jaarvisie te bepalen, en ben heel benieuwd hoe deze oefening voor jou is. Laat het me vooral weten via Instagram.


Voel je na het lezen van deze oefening, dat je het toch liever samen doet? Dan ben je heel welkom voor een gratis kennismaking.


bottom of page